16 nov. 2009

Afgelopen weekend zijn we met mijn ouders een weekendje weg geweest, naar Heideheuvel. Rondom het huisje zagen we verschillende eekhoorntjes lopen, ze waren hun pinda's aan het verstoppen in de grond.Mijn vraag was dan ook hoe kunnen eekhoorntjes hun eten weer terug vinden. Dit heb ik even op gezocht, deze info wil ik graag met iedereen delen

Eekhoorns zijn vooral in de vroege ochtend en de namiddag actief. Voedsel zoeken ze in de bomen en op de grond. Ze kunnen goed springen en klimmen en bewegen zeer behendig tussen bomen en takken. De staart dient als evenwichtsorgaan. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze als aanvulling daarop (afhankelijk van het jaargetijde) knoppen, bladeren, bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels. Een winterslaap kennen eekhoorns niet, want ze blijven warm in hun nest en leggen voedselvoorraden aan. Wel zijn ze 's-winters minder actief. De voedselvoorraden worden in de zomer en de herfst aangelegd. De plek waar ze hun voorraad hebben verstopt, vergeten ze vaak, maar dankzij hun reukvermogen sporen ze die meestal weer op. Doordat eekhoorns niet alle voorraden terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.

Dus weer wat geleerd, hier is alles verder rustig Maarten doet het goed, ook al merken we steeds vaker dat Maarten het beste doet als hij gewoon thuis is, het is ons al een paar keer opgevallen wanneer we een weekendje weg gaan dat Maarten wat dreiniger is en niet helemaal in zijn hum is. Dit was ook zo in Zwitserland dan is hij toch niet zich zelf, evengoed hebben we het gezellig gehad.

1 opmerking:

Lydia zei

Leuk he die eekhoorntjes! Ik kom oorspronkelijk van de veluwe dus daar zag je ze heel veel! :-)
Herkenbaar trouwens dat Maarten ergens anders minder goed in zn vel zit dan als hij gewoon thuis is. Levi heeft hetzelfde hoor, thuis is alles herkenbaar met hetzelfde ritme en vaak gaat het ergens anders toch NET weer ff anders waardoor ze wat van slag raken. Mooi dat het goed gaat met Maarten!
Liefs Lydia